verloskundige praktijk rond

Lactatiekunde / Borstvoeding

De beste start

Borstvoeding is de meest natuurlijke en gezonde voeding voor een kindje: het bevat precies de voedingsstoffen die een pasgeboren kindje nodig heeft en beschermt bovendien tegen ziektes en infecties. Borstvoeding vermindert daarnaast de kans op wiegendood en diabetes op latere leeftijd. Borstvoeding draagt dus bij aan de ontwikkeling en gezondheid van je kindje! Daarnaast draagt het geven van borstvoeding ook bij aan de gezondheid van de moeder. 

 

Je kindje profiteert het meest van de voordelen van borstvoeding wanneer het tenminste zes maanden borstvoeding krijgt, maar elke week telt. Na zes maanden zijn ook vaste voedingsmiddelen nodig voor de verdere groei en ontwikkeling van je kind. Tot wanneer borstvoeding nodig is verschillen de meningen. De World Health Organization (WHO) zegt het volgende: “Exclusieve borstvoeding is aanbevolen tot de leeftijd van zes maanden, daarna moeten er naast de borstvoeding vaste voedingsmiddelen worden geïntroduceerd. Met borstvoeding kan worden doorgegaan tot de leeftijd van twee jaar of langer.” Wij adviseren jullie volledig borstvoeding te geven voor zes maanden, langer is natuurlijk altijd goed!

 

Voordelen voor de pasgeborene:

 • Moedermelk bevat alle voedingsstoffen die je kindje nodig heeft.
 • De samenstelling van moedermelk is altijd afgestemd op de voedingsbehoeften van je kindje.
 • Borstvoeding versterkt het immuunsysteem. Hierdoor is je kindje minder vatbaar voor ziektes en infecties.
 • Moedermelk vermindert de kans op allergieën, vooral als je kindje minimaal zes maanden borstvoeding krijgt.
 • Borstvoeding geven kan je kindje troost bieden.
 • Aan de borst drinken kost meer inspanning dan drinken via een flesje. Hierdoor worden de mond- en kaakspieren van je kindje goed getraind. Borstgevoede baby's hebben hierdoor een betere spraakontwikkeling.
 • Het geven van borstvoeding verkleint de kans op wiegendood.
 • Borstvoeding zorgt voor een moment van rust voor je kindje.

 

Voordelen voor de moeder 

 • Door het zuigen aan de borst, trekt je baarmoeder samen. Hierdoor vloei je minder lang en herstelt je lichaam sneller na de bevalling.
 • Je verbruikt het extra lichaamsvet dat tijdens je zwangerschap in het lijf is opgeslagen, dit maakt het gemakkelijker op weer op gewicht te komen na de bevalling.
 • Er zijn aanwijzingen dat de kans op borst- en eierstokkanker vermindert.
 • Moedermelk vermindert de kans op botontkalking (osteoporose).
 • De menstruatie blijft langer uit. Let op: borstvoeding geven is echter geen betrouwbare vorm van anticonceptie.
 • Je ervaart samen met je kindje een moment van rust. 

 

Algemene voordelen  van borstvoeding geven zijn dat je voeding gratis is, overal beschikbaar en altijd op de juiste temperatuur. Veel belangrijker is dat uit diverse onderzoeken gebleken is dat het geven van borstvoeding de band tussen moeder en kind positief versterkt. 

 

Flesvoeding 

Indien je ervoor kiest geen borstvoeding te geven, kan kunstvoeding (flesvoeding) gegeven worden. Deze voeding is, over het algemeen, gebaseerd op koemelk met toevoegingen, die zoveel mogelijk afgestemd worden op de verhoudingen van de voedingsstoffen in moedermelk. Flesvoeding levert, net als moedermelk, dus alle voedingsstoffen die het kind nodig heeft. Er bestaat aparte kunstvoeding voor prematuren, zuigelingen van verschillende leeftijden en baby's met allergieën. 

Wij respecteren de keuze die je maakt en ondersteunen je hierin. Dus ook als je kiest voor kunstvoeding!

test ×

Awesome. I have it.

Your couch. It is mine.

Im a cool paragraph that lives inside of an even cooler modal. Wins

×