verloskundige praktijk rond

Jullie hebben een kinderwens!

Jullie hebben samen een kinderwens en een spannende periode breekt aan. Jullie hopen op een gezond kindje en dat kan vragen en onzekerheden met zich meenemen. 

Uit onderzoek is gebleken dat de eerste periode in de zwangerschap erg belangrijk is. Veel problemen tijdens de zwangerschap en later in het leven van een kind hebben een oorsprong in de aanleg van de embryo. Een gezonde leefstijl en de juiste adviezen hierover kunnen de omstandigheden waaronder je zwanger wordt en zodoende de zwangerschapsuitkomsten voor jou en je kindje positief beïnvloeden. Om deze reden ben je van harte welkom op ons kinderwensspreekuur!

Je bent natuurlijk ook welkom op ons kinderwensspreekuur als er problemen zijn geweest tijdens je vorige zwangerschap of bevalling.

 

Adviezen

Wanneer jullie een kinderwens hebben, is het verstandig te starten met Foliumzuur (vitamine B11). De aanbevolen hoeveelheid is 0,4-0,5 milligram tot tien weken zwangerschap. Foliumzuur speelt een belangrijke rol bij de vorming van het zenuwstelsel, dat vanaf de eerste dag na de bevruchting wordt aangelegd. Het gebruik van Foliumzuur vermindert de kans op neurale buis defecten (zoals bijvoorbeeld een ‘open ruggetje’ en een ‘hazelip’) met 50-70%. 

Gebruik je medicijnen, neem dan contact op met je (huis)arts om uit te zoeken of deze medicatie mogelijk schadelijk kan zijn tijdens de zwangerschap. Ook als je een langdurige of chronische ziekte hebt, kan het verstandig zijn jullie kinderwens met de arts te bespreken. Het is tevens vaak mogelijk om uit te laten zoeken of bepaalde aangeboren afwijkingen bij jullie of jullie in familie invloed kunnen hebben op de gezondheid van jullie kindje. 

Bespreek zo nodig, voordat je zwanger wordt, de invloed van je werk met de bedrijfsarts (bijvoorbeeld als je met schadelijke stoffen werkt of blootgesteld wordt aan straling).

Voor zowel de aanstaande moeder als de aanstaande vader is het verstandig om te stoppen met roken, het gebruiken van drugs en het drinken van alcohol vanaf de kinderwens. Verder is het verstandig om een gezond eetpatroon te hebben (zie hiervoor de site van het voedingscentrum) en een normaal gewicht na te streven. 

 

Kinderwensspreekuur

Op ons kinderwensspreekuur kunnen wij je informeren en voorlichting geven over diverse onderwerpen. Je kunt telefonisch contact opnemen met ons om een afspraak te maken voor dit spreekuur, of je kan je aanmelden via deze website. Om ons optimaal voor te kunnen bereiden op jullie specifieke situatie, vragen wij jullie de uitgebreide vragenlijst op zwangerwijzer in te vullen en deze uiterlijk drie dagen van te voren naar ons op te sturen.


Folder ‘Een goede start begint voor de zwangerschap’

Bovenstaande en andere adviezen kun je uitgebreid terugvinden in deze informatiefolder van de RIVM. Ook staan hier meer tips voor je partner beschreven. Ook tijdens ons kinderwensspreekuur komen we hier natuurlijk op terug. 


Wellicht tot ziens op ons kinderwenspreekuur!
test ×

Awesome. I have it.

Your couch. It is mine.

Im a cool paragraph that lives inside of an even cooler modal. Wins

×